Twiggy Bossuyt

jeugdliteratuur

Ik ben geboren in Oudenaarde (1970). Tijdens mijn eerste levensjaren verhuisde ik meerdere keren en daardoor heb ik het gevoel dat ik 'van nergens ben'. Mijn leven op een woonboot & aan zee, en mijn vroegere nomadenbestaan als actrice passen daar perfect bij. Ik behaalde mijn diploma aan het Hoger Instituut Dramatische Kunst Studio Herman Teirlinck (1992) en speelde bij diverse gezelschappen in Vlaanderen en Nederland. Vervolgens studeerde ik cultuurwetenschappen aan de Open Universiteit.  Sinds 2008 schrijf ik kinderboeken en jeugdromans. In 2022 won ik de Bronzen Griffel met mijn op waargebeurde feiten gebaseerde verhaal Dag, . 

Het project van Twiggy Bossuyt

Mijn twee projecten/jeugdromans zijn geïnspireerd op het werk, de taal en de persoonlijkheid van James Ensor. Thuiskomen bij Ensor is thuiskomen in Oostende.

 

8+

Een meisje is boos op de wereld, maar vooral op haar tante die verhuist naar de andere kant van de wereld. Op een dag staat er een vreemde, oude man in de tuin. Is het een vogelverschrikker? Een boeman? Hij lijkt verdacht veel op James Ensor. De krakkemikkige man is de ‘o’ kwijt in zijn taal. Het meisje gaat op pad met hem en zoekt naar het licht dat hem zo dierbaar is. Zal ze daarin slagen? Vindt ze zelf datgene wat ze nodig heeft?

Een verhaal over de kracht van verwondering en verbeelding.

James Ensor: ‘Ik heb geen kind, maar het licht is mijn dochter, het licht één en ondeelbaar.’

 

10+

In het groene huis van tante Miek wonen kinderen die geen wees zijn, maar soms zijn de jongens en meisjes wel wézenloos, want hun ouders zijn ver weg, of moeten werken in een ander land, of ze zijn verstrooid, moe, zonder moed. Op een dag vinden ze, aan de poort van de oprijlaan, een kind met een masker. Wie is het? Waarom draagt het een masker? Waarom praat het niet? Waar zijn de ouders?

Als de man van het kasteel terug thuiskomt wordt alles nog raadselachtiger. Waarom gaat tante Miek ’s nachts bij hem langs? Wat is er met zijn gezicht? Er is die permanente, monsterlijke lach.

Een verhaal over vermomming en de ware aard van mensen.

Heeft James Ensor de roman De lachende man van Victor Hugo gelezen?

En, is The Joker uit de Batmanfilms daar ook op geïnspireerd?


Twiggy Bossuyt tijdens Chambres d'O

© Kathie Danneels 

Wachten op Woorden

Binnenkort, op verschillende plekken in Oostende, zal Letterist Twiggy Bossuyt op zoek gaan naar de geheime lijn van de tijd. Ze zal wachten op anderen die wachten en luisteren naar hun verhalen. Dromers, twijfelaars, geliefden, en andere parelvissers nodigt ze van harte uit op haar rode jurk. Zij vertellen, Twiggy schrijft.


Eerdere projecten van Twiggy