Britt Bakker

discipline: literatuur / theater 

 

Ik ben Britt Bakker, 35 jaar, woonachtig in Everbeek en actief als actrice, theatermaker, cidermaker en als mycoloog. Oorspronkelijk kom ik uit het hoge noorden van Nederland, maar na mijn dramastudie aan het KASK ben ik blijven hangen in België. Ik heb een enorme fascinatie voor het microbiële leven, het leeuwendeel van mijn aandacht gaat daar dus naartoe.

Het project van Britt Bakker

Waar ik aan wil werken tijdens de residentie zijn ‘microbiële sprookjes’: kortverhalen of episodes uit de geschiedenis van de aarde. In de microbiële sprookjes is de protagonist in elk verhaal een ander organisme. Hoofdrollen worden vervuld door onder andere: de eerste cyanobacterie die drie miljard jaar geleden met fotosynthese begon, een gist die in de handpalm van een bakker woont, een norse Noorse korstmos van duizenden jaren oud. 

De kortverhalen zijn los van elkaar te lezen. Daarnaast experimenteer ik met een rode draad: de microbiële geschiedenis van de aarde. Het eerste organisme bestond uit één bacterie, fuseerde met een andere bacterie, en zo werd het leven meercellig en complexer. In theorie kan die eerste cel deel zijn van elk organisme in elk kortverhaal, en uiteindelijk van het lichaam van de auteur. 

Wat ik het allerleukste vind aan micro-organismen: ze schoppen onze denkpatronen overhoop. Ze knoeien met onze ideeën over seks, de dood, intelligentie, individualisme, gender, competitie, coöperatie, afvalverwerking en wetenschap zelf. Ze tonen ons hoe weinig we weten, hoe beperkt onze categorieën zijn en hoe verstrengeld alles met elkaar is. 

Tegelijkertijd kunnen we niet zonder hen, zijn we er continu mee omringd en bovendien van gemaakt. Ze zorgen voor de zuurstof die we inademen, beïnvloeden het weer en verkruimelden het rotsachtige aardoppervlak in vruchtbare aarde. 

Desondanks wordt er weinig over gesproken in het discours over klimaat en natuur. Mijn doel is om mensen een beetje dichter bij micro-organismen te brengen. 

In Oostende zal ik me daarom ook richten op de plaatselijke micro-organismen. Die in de schuimkoppen leven, op de gevel groeien van de Koninklijke Villa, of in de ster van Koen De Bouw wonen op de Walk of Fame.